СТИГМАТА - "ПСИХИЧНА БОЛЕСТ"

Множество научни проучвания по цял свят сочат, че значителна част от хората носят в себе си остаряла, негативна картина за психиатрията и за психичните болести. Все още на психично болния се гледа като на неудачник, който не може да се справя с предизвикателствата на живота; който по наследство е обречен да е такъв. Често се загърбват социалните причини, които правят някои хора неуспяващи и поради това развиващи психично разстройство. Слабо информираните хора поставят под общ знаменател болните.   Прочети още ....

Известни личности разкриват психичните си заболявания

Тези личности са известни, красиви и успешни, но не изпитват притеснение да признаят публично, че страдат или са страдали от едно или друго психично заболяване, като по този начин вдъхват кураж на другите.
1. Леонардо Ди Каприо, Обсесивно-компулсивно разстройство - Леонардо ди Каприо още като дете е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се отключва отново по време на снимките на "Авиаторът". "Гримьорът и асистентът ми да ме водеха до снимачната площадка и знаех, че си казват "О Боже, ... Прочети още ....

Никой, който е в душевно и телесно здраве няма да посегне на живота си

Интервю на Емил Спахийски с Националния консултант по психиатрия проф. д-р Вихра Миланова.
- Покрай всичките самоубийствени атентати в Европа се прокрадна тезата, че саможертвата, самоунищожението се е превърнало в мода. Има ли нещо такова, професор Миланова?
- Не можем да кажем дали е мода. Но наистина напоследък около нас има много агресия - както активна, която за съжаление превал и ра, така и пасивна.  Прочети още .....

7 мита за депресията

Мит 1. Депресията не е болест. Популярно е мнението, че депресията е "модерна глезотия" и се случва всекиму, просто човек дава воля на лошото си настроение и не са му нужни никакви лекарства. Напротив - това е съвсем истинско, сериозно заболяване, дори с възможен летален изход (самоубийство). Разбира се, с леката форма на тревожност всеки може да се справи сам, но при тежките случаи без лечение депресията може да продължава с години, да се усилва и да прерасне например в маниакално-депресивна психоза. Прочети още ......

depresiqМит 1. Депресията не е болест. Популярно е мнението, че депресията е "модерна глезотия" и се случва всекиму, просто човек дава воля на лошото си настроение и не са му нужни никакви лекарства. Напротив - това е съвсем истинско, сериозно заболяване, дори с възможен летален изход (самоубийство). Разбира се, с леката форма на тревожност всеки може да се справи сам, но при тежките случаи без лечение депресията може да продължава с години, да се усилва и да прерасне например в маниакално-депресивна психоза.

Мит 2. Ако имаш диагноза, значи трябва да си в психиатрия. Депресията, както и всяка болест, не може да бъде срамна. Тя не е по вина на човека, а е нещастие, което го е споходило, и притеснението е абсурдно. Дори при хронична депресия не въдворяват насилствено в психиатрия (освен при изрично регламентирани случаи).

Мит 3.  Депресията остявя отпечатък върху целия ти живот. При адекватно лечение на депресивния епизод се забравя за болестта. Завинаги.

Мит 4. Антидепресантите са опасни за здравето. Опасността идва от субективния фактор - неспазване на указанията, като шофиране или успоредно приемане на алкохол. Да, може да се наблюдават странични ефекти - главоболие, световъртеж, потене, сърцебиене, повишена чувствителност, загуба на сексуалното желание, сънливост, промяна в апетита. Те обаче отминават веднага след завършване курса на лечение, докато депресията с неприятните си симптоми може да продължава с години.

Мит 5. Създава се зависимост. Съвременните меки антидепресанти не водят до физиологическа зависимост, само психологическа, а тя е в сила дори при витамините.

Мит 6. И самолечението има положителен ефект. Има медикаменти, отпускани без рецепти, а е публична тайна, че за съжаление всеки може да се сдобие с рецепта или с произволен антидепресант, но последствията от самостоятелен хаотичен прием са непредсказуеми, а шансът, че лекарството ще помогне мизерен. А още по-минимален - че няма да навреди. Антидепресантите са силнодействащи вещества, които лекарят подбира индивидуално. Особено дозата.

Мит 7. Приемът може да се преустанови във всеки момент. Категорично това не бива да се прави! Обикновено отначало се предписват малки дози, после те се увеличават, а после отново се намаляват, преди съвсем да се отмени приемът им. Ако курсът на лечение се отмени в неговия пик, възможно е възобновяване на депресията в още по-тежък вид, а в най-лекия случай очаквайте неприятно гадене с повръщане, разфокусиране на вниманието, световъртеж, изобщо пълен набор от неприятности.


Добавете коментар


Защитен код
Обнови