СТИГМАТА - "ПСИХИЧНА БОЛЕСТ"

Множество научни проучвания по цял свят сочат, че значителна част от хората носят в себе си остаряла, негативна картина за психиатрията и за психичните болести. Все още на психично болния се гледа като на неудачник, който не може да се справя с предизвикателствата на живота; който по наследство е обречен да е такъв. Често се загърбват социалните причини, които правят някои хора неуспяващи и поради това развиващи психично разстройство. Слабо информираните хора поставят под общ знаменател болните.   Прочети още ....

Известни личности разкриват психичните си заболявания

Тези личности са известни, красиви и успешни, но не изпитват притеснение да признаят публично, че страдат или са страдали от едно или друго психично заболяване, като по този начин вдъхват кураж на другите.
1. Леонардо Ди Каприо, Обсесивно-компулсивно разстройство - Леонардо ди Каприо още като дете е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се отключва отново по време на снимките на "Авиаторът". "Гримьорът и асистентът ми да ме водеха до снимачната площадка и знаех, че си казват "О Боже, ... Прочети още ....

Никой, който е в душевно и телесно здраве няма да посегне на живота си

Интервю на Емил Спахийски с Националния консултант по психиатрия проф. д-р Вихра Миланова.
- Покрай всичките самоубийствени атентати в Европа се прокрадна тезата, че саможертвата, самоунищожението се е превърнало в мода. Има ли нещо такова, професор Миланова?
- Не можем да кажем дали е мода. Но наистина напоследък около нас има много агресия - както активна, която за съжаление превал и ра, така и пасивна.  Прочети още .....

7 мита за депресията

Мит 1. Депресията не е болест. Популярно е мнението, че депресията е "модерна глезотия" и се случва всекиму, просто човек дава воля на лошото си настроение и не са му нужни никакви лекарства. Напротив - това е съвсем истинско, сериозно заболяване, дори с възможен летален изход (самоубийство). Разбира се, с леката форма на тревожност всеки може да се справи сам, но при тежките случаи без лечение депресията може да продължава с години, да се усилва и да прерасне например в маниакално-депресивна психоза. Прочети още ......

Социалната стигма представлява силно обществено неодобрение към  дадено лице или група от хора, базирано или кодирано във външни белези. Стигмата може да се поставя на лице, намиращо се в по-голямо общество, коeто се различава от културните норми на съответното общество.

Стигмата носи опит и чувство на:

- Срам

- Вина

- Безнадежност

- Нищета

- Изопачаване от страна на медиите

- Нежелание да търсиш или приемаш необходимата помощ

Какво е стигмата на психичните разстройства?

Стигмата върху психичните разстройства може да се раздели на 2 типа:

1. Социална стигма - в резултат на психиатричния етикет, който получават личностите, социалната стигма се характеризира с ущърбни нагласи и дискриминационно поведение, насочени към тях.

2. Автостигмата – това е щетата, която психичноболните причиняват на себе си. И двата вида социална и автостигма могат да бъдат разбирани от гледна точка на три компонента: стереотипи, предразсъдъци и дискриминация.

Стереотипите се смятат за „социални“, тъй като те представляват колективно съгласувани понятия на групи лица. Те са ефикасни, защото хората могат бързо да създадат своите впечатления и очаквания към лицата, които принадлежат към стереотипнат група.

Предразсъдъците, които в основата си представляват познавателно и емоционално реагиране, водят до дискриминация на поведенческата реакция.

И обратно – предразсъдъците, обърнати навътре водят до собствена дискриминация.

Много от хората със сериозно психично заболяване се тормозят двойно. От една страна те се борят със симптомите и недъзите, които са в резултат на заболяването. От друга страна те са в постоянна борба със стереотипите и предразсъдъците, които са в резултат на погрешното мнение на общността към болестта.

Чие дело са стигматичните нагласи относно психичните разстройства?

Perhaps surprisingly, stigmatizing beliefs about individuals within society, regardless of whether they know someone with a mental health problem, have a family member with a mental health problem, or have a good knowledge and experience of mental health problems.

Може би е изненадващо, но стигматизираните убеждения за физически лица съществуват в рамките на обществото, независимо от това дали те познават някой с психичен проблем, има член на семейството с психично заболяване, или имат добри познания и опит с проблемите на психичното здраве.

Стигмата на психичното здраве все още е широко разпространена в медицинската професия, поне отчасти, защото е има нисък приоритет по време на обучението на специалисти  и семейни лекари.

Какви фактори причиняват стигмата?

В социалната стигма, свързана с психични проблеми, почти сигурно има много причини. През цялата история на хората с психични проблеми – те са били третирани по различен начин, дори брутално. Причината за това може да произтича от заблудените възгледи, че хората с психични проблеми могат да бъдат по-жестоки или непредсказуеми, или по някакъв начин просто различни, от хората без талива проблеми, но никое от тези вярвания няма основание за действителност.

Следва продължение...

 

„Проектът Открито за психичните разстройства се финансира в рамките на

 Програма БГ 07 Инициативи за обществено здрав по Финансовия механизъм на Европейското

 икономическо пространство 2009-2014 г.“

Автори: Ирен Богоева, Гергана Георгиева


Добавете коментар


Защитен код
Обнови