СТИГМАТА - "ПСИХИЧНА БОЛЕСТ"

Множество научни проучвания по цял свят сочат, че значителна част от хората носят в себе си остаряла, негативна картина за психиатрията и за психичните болести. Все още на психично болния се гледа като на неудачник, който не може да се справя с предизвикателствата на живота; който по наследство е обречен да е такъв. Често се загърбват социалните причини, които правят някои хора неуспяващи и поради това развиващи психично разстройство. Слабо информираните хора поставят под общ знаменател болните.   Прочети още ....

Известни личности разкриват психичните си заболявания

Тези личности са известни, красиви и успешни, но не изпитват притеснение да признаят публично, че страдат или са страдали от едно или друго психично заболяване, като по този начин вдъхват кураж на другите.
1. Леонардо Ди Каприо, Обсесивно-компулсивно разстройство - Леонардо ди Каприо още като дете е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се отключва отново по време на снимките на "Авиаторът". "Гримьорът и асистентът ми да ме водеха до снимачната площадка и знаех, че си казват "О Боже, ... Прочети още ....

Никой, който е в душевно и телесно здраве няма да посегне на живота си

Интервю на Емил Спахийски с Националния консултант по психиатрия проф. д-р Вихра Миланова.
- Покрай всичките самоубийствени атентати в Европа се прокрадна тезата, че саможертвата, самоунищожението се е превърнало в мода. Има ли нещо такова, професор Миланова?
- Не можем да кажем дали е мода. Но наистина напоследък около нас има много агресия - както активна, която за съжаление превал и ра, така и пасивна.  Прочети още .....

7 мита за депресията

Мит 1. Депресията не е болест. Популярно е мнението, че депресията е "модерна глезотия" и се случва всекиму, просто човек дава воля на лошото си настроение и не са му нужни никакви лекарства. Напротив - това е съвсем истинско, сериозно заболяване, дори с възможен летален изход (самоубийство). Разбира се, с леката форма на тревожност всеки може да се справи сам, но при тежките случаи без лечение депресията може да продължава с години, да се усилва и да прерасне например в маниакално-депресивна психоза. Прочети още ......

Повече от половин милиард души по света са с нервно разстройство или са зависими от алкохол или наркотици. Около 80% от тези хора живеят в страните с ниски и средни доходи и повечето от тях не получaват подходящо лечение. Много от тях са жертва на стигма и предразсъдъци, социално изключване и чести нарушения на човешките им права. Всички тези фактори водят до сериозни психически, физически, социални и икономически вреди на тези лица, техните семейства и обществото.

Силата на масмедиите да влияят и оформят обществените представи и степента, до която хората в съвременното общество са подложени на медийно влияние, ги превръща в един от най-значимите фактори за формиране на общественото мнение в съвременното  общество. За добро или лошо медиите оформят нашите идеи и начинът, по които възприемаме света около нас. За хората, страдащи от психични заболявания, последствията често са негативни и водят до изработване на неточни портрети на проблемите на психичното здраве в обществото. Невярно или неточно поднесената от медиите информация за психичните заболявания, дори с позитивно послание, води до неразбиране, което има значителни и много реални последствия.

Мит 1: Психичната болест и умствената изостаналост са едно и също нещо

Факт: Това са две съвсем различни разстройства. Умствената изостаналост се характеризира основно с ограничение в интелектуалните функции и свързаните с това затруднения в изпълнението на някои основни дейности от ежедневието. За разлика от това, интелектуалното функциониране на хората с психиатрична инвалидност, е като на всички останали от общата популация.

Мит 2: Психичните разстройства са само плод на нечия фантазия

Факт: Психичните разстройства са реални. Психичните болести и мозъчните разстройства носят страдание, водят до инвалидност и могат дори да скъсят продължителността на живота. Установено е, че през 2000 г. на всеки 40 секунди в света се е самоубивал по един човек. 

Мит 3: Психичните разстройства се дължат на слабохарактерност

Обществото се старае да съхрани социалната дистанция по отношение на психично болните си членове. Това се отнася в особето висока степен и до родствениците  на болните с психични разстройства и техните семейства. Независимо, че членовете на семейството отричат стигмата, те всячески се стремят да «опазят тайната» за болния близък. В къщата на обесения не се говори за въже. Извън къщата на психично болния не се говори за него и душевното му разстройство.

Какво е обичайното поведение: Най-често семейството отказва да приеме факта, “че това се случва с наш близък“. Обикновено близките се надяват и мислят, че това е “временно неразположение” и то ще отмине без лечение. Изпитват страх да извършат консултация с психиатър, защото „някой ще научи“. Според тях, не може да се приемат толкова “силни “ лекарства, защото това не може да е психична болест или лекарствата няма да помогнат, защото психичните болести са нелечими.

През всяка следваща година един от четирима жители на планетата ще бъде загенат от психично разстройство. Това е ¼  от населението на света и съществена част от Вашата аудитория. Струва си да го направим по правилния начин! Добре отрезената новина може  да бъде невероятно оръжие. Добре поднесената журналистическа новина може да промени отношението, да спомогне за правилното акцентиране върху същината на  проблема, да предизика статуквото и да разпръсне митовете за психичната болест.

Отговорното отразяване на новините може да открие нови възможности за споделяне,търсене и получаване на професионална помощ от хората с психично разстройство, да представи правдиво и  компетентно проблемите, за които Вашата аудитория знае малко.Журналистиката на сензацията и преувеличения риск от насилие води до страх и недоверие, задълбочава пропастта в разбирането и приемането на истинските проблеми на психичното здраве.

Цялото общество се чувства неудобно когато се заговори за психичната болест. Добре е медиите да са инициатори на системна и открита дискусия по темата-табу.

Полезни съвети при отразяване на събитие: